Naukowe odkrycie starożytnych odmian marihuany
Uprawa marihuany okazuje się mieć dłuższe korzenie, niż dotychczas sądzono. Nowe badania opublikowane w czasopiśmie Science Advances opierające się na analizie genetycznej pozwalają...
Czytaj całość
Marihuana może być doskonałym dodatkiem w kuchni. Wiele przepisów może zyskać dzięki dodaniu do nich tej rośliny. Jednak początkujące osoby popełniają czasem błędy, które mogą całkowicie zepsuć ich próby. Dlatego dowiedz się, czego należy unikać przy gotowaniu z cannabis.
Największym błędem pojawiającym się u początkujących kucharzy, jest stosowanie surowego cannabis. Tymczasem przed użyciem marihuany, należy ją włożyć do piekarnika rozgrzanego do 110 stopni na godzinę. Co kwadrans należy ją mieszać, aby się nie przypaliła. Proces ten nazywa się dekarboksylacją i służy do aktywacji składników THC i CBD.
Zbyt drobno zmielone konopie nadają potrawie trawiastego smaku, który nie prezentuje się najlepiej. Dlatego też lepiej do mielenia użyć grubego młynka. Uzyskuje się wtedy coś na kształt gruboziarnistej soli.
Przy produkcji masła konopnego, na koniec należy je powoli odcedzić. Przy zbyt mocnym ściskaniu jednak do gotowego produktu może się przedostać nadmiar kwiatów marihuany. Dlatego najlepiej pozostawić tę pracę grawitacji. Włożyć wszystko do muślinowego worka (materiał ten przepuszcza jedynie olej i stanowi najlepszy filtr), a następnie czekać na efekty.
Odpowiednie wykorzystywanie koncentratów nie jest proste i wymaga doświadczenia. W zależności od rodzaju dodatku stosuje się je inaczej:
kiefu – łatwo rozpuszcza się w płynach, nawet w niższych temperaturach, więc jest to prosty dodatek niewymagający dużych umiejętności,
suchy haszysz można włożyć do robota kuchennego, aby uzyskać łatwiej rozpuszczalną formę dodatku do gotowania,
lepki haszysz natomiast musi zostać podgrzany aż do chwili, gdy się całkowicie rozpuści.
Koncentraty posiadają również większą zawartość THC, niż zwykłe produkty. Dlatego przy zastosowaniu olejów i wosków należy zachować odpowiedni umiar. Z drugiej strony, w czasie gotowania bezpośrednio z pomocą pąków należy pamiętać, że nawet 50% zawartości CBD i THC może po drodze uciec. Dlatego należy stosować podwójne dawki w celu osiągnięcia odpowiedniej mocy produktu.
Dodanie wody do smażenia zmielonej marihuany zapobiegnie jej przypaleniu. Po niedługim czasie woda w całości wyparuje, jednak różnica w gotowym produkcie będzie łatwa do zauważenia zarówno w przypadku masła, jak i podobnie robionego oleju.
Gdy do potraw dodajesz olej lub masło konopne, należy dokładnie je rozprowadzić w całym daniu. W ten sposób unika się sytuacji, gdy jeden z jedzących dostanie bardzo dużą dawkę marihuany, a inni nie zauważy różnicy między potrawą z i bez tego wzmocnienia.
Bardzo ważnym elementem przygotowania potrawy jest jego doprawianie, co wiąże się także z próbowaniem. Nie inaczej jest w przypadku cannabis. Wykonany napar powinno się sprawdzić na sobie. Weź łyżeczkę utworzonego tłuszczu i zobacz po godzinie, jakie efekty przynosi. Pozwoli to uniknąć niespodzianek w czasie gotowania.
Możliwość popełnienia błędu nie powinna Cię jednak zniechęcać do gotowania. Każdy kucharz popełnia błędy i uczy się na nich, aby coraz lepiej przygotowywać swoje ulubione dania. Tak samo jest z gotowaniem z dodatkiem cannabis. Powinna to być przede wszystkim dobra zabawa, a wszelkie błędy możesz potraktować jako lekcje na przyszłość, by stać się jeszcze lepszym kuchtą.
Uprawa marihuany okazuje się mieć dłuższe korzenie, niż dotychczas sądzono. Nowe badania opublikowane w czasopiśmie Science Advances opierające się na analizie genetycznej pozwalają...
Czytaj całośćLiga NBA, jedna z największych i najpopularniejszych lig zawodowych na świecie, postanowiła że marihuana może być używana przez...
Czytaj całośćWciąż możesz załapać się na promocję od Royal Queen Seeds. Pomimo tego, że u producenta promocja się już skończyła u nas dalej możesz z niej skorzystać. Promocja 1+1 polega na tym, że...
Czytaj całośćMarihuana medyczna przynosi ulgę w wielu schorzeniach. Jednym z najczęstszych zastosowań cannabis jest łagodzenie przewlekłego bólu. Długo utrzymujący się ból drastycznie zmniejsza komfort...
Czytaj całość